Iværksættere er i høj kurs – men hvad med håndværkerne?

Samfundet er i dag præget af at flere og flere vælger universitetsuddannelser og det digitale. Alle vil skabe den næste app og være iværksættere. Der er opstået en idé om, at faglærte ikke har lige så stor status som de bog kloge akademikere, og uddannelsesstatistikkerne viser det. Hvis alle bliver universitetsuddannet, så kommer vi i den nære fremtid til at mangle de faglærte, som tager sig af alt det praktiske i samfundet.

Stigmatisering af håndværket

Der foregår i stigende grad en stigmatisering af håndværket. Der er en tendens i samfundet til, at der bliver set ned på de faglærte og ufaglærte, som værende i en lavere rang end akademikerne. Når det kommer til de unge, der skal uddanne sig, er der ikke reklamering for håndværkerfagene i lige så stor grad, som de er reklamering for universitetsuddannelserne. Dette er helt absurd og en grundlæggende tanke, som vi skal bevæge os væk fra. Der er en stolthed i at kunne et håndværk, at være i mesterlære, at få sin svendeprøve. Det er ikke bare ligetil og kræver også noget talent. Det er blevet mere og mere undervurderet, hvor stort et behov der er for håndværkere i vores samfund.

Hvem skal så bygge vores huse?

Der er opstået en idé om, at vi som samfund kan leve af viden alene. At vi som individer skal leve af viden. Men det kan man hverken som individ eller samfund og det skal man heller ikke, hvis man ikke ønsker stilstand. Vi kommer ikke meget længere i udviklingen, hvis man går og tror, at vi alle skal finde den næste nye app eller den næste fede innovative idé. Det efterlader os ingen steder, hvis ikke vi har dygtige håndværkere til at udføre dem. Hvis vi ikke har håndværkere til at bringe idéerne til virkelighed. Det er som om, at det nu er ideelt at blive iværksætter, at være den person som finder på det næste fede at opfinde. Dette ideal er nok blevet til på baggrund af den meget høje status iværksættermillionærer opnår, specielt gennem de sociale medier. Samfundet har lige så meget brug for mennesker der er dygtige med deres hænder, som mennesker der er dygtige med deres hoveder.

Succes som håndværker

Der er en ære i at kunne et håndværk og være med til at bygge noget som nogle rent faktisk skal bruge. Derfor er det både vigtigt og nødvendigt at vi som samfund ikke glemmer at hylde håndværkerfaget, da dette er en bærende del i samfundet. Det er en bærende del i udviklingen af ting. Tag for eksempel et firma som Egerbyg. De blev i 2015 kåret som årets håndværker og i 2017 modtag de Gazelle prisen. De arbejder konsekvent på at forbedre vilkårene for et rummeligt arbejdsmarked og det gør de ved at tage et socialt ansvar. De har fokus på bæredygtighed og i 2016 vandt de CSR People Prize for at udvise socialt ansvar overfor deres medarbejdere og i deres lokalsamfund. Der er så meget godt håndværkere kan, så lad os vende den forkerte idé om, at håndværkerfaget ikke er ideelt og få fokus tilbage på hvor meget samfundet har brug for det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *