Håndværkerfradraget skal afskaffes så hurtigt som muligt

I disse måneder har den danske byggebranche rekordtravlt herhjemme. Det er noget der skulle glæde os alle, men ikke her. For selvom byggebranchen bygger derudad så er fundamentet for deres nuværende succes’ en lang række statslige tilskud, som man næppe vil kunne opretholde på den lange bane.

En af disse tilskud er det famøse ’håndværkerfradrag’, som gang på gang er blevet forlænget af de danske politikere. Senest blev fradraget endda gjort ’grønt’, så selv venstrefløjen kunne være med. Men denne måde at tænke og konceptualisere beskæftigelse vil kun føre hele industrien lige i afgrunden for politiske tilskud er lidt ligesom heroin: stærkt vanedannende.

I stedet ville det være en bedre løsning at man valgte at lave nogle seriøse skattereformer af både skat på arbejde og af vores moms så det bedre kan betale sig at høre en håndværker til at få fixet en trappe eller et ødelagt stakit.

Finansministeriet har heller ikke kunne levere et bevis for at fradraget netto ville skabe flere skatteindtægter, og hvad nytter det egentligt at ’skabe’ jobs, der ikke er med til at give et samfundsøkonomisk overskud?

Nogle ville sikkert mene at visse virksomheder relateret til byggebranchen som denne vil komme til at lide skade men det er trods alt bedre at enkelte virksomheder må dreje nøglen om fremfor at alle vi andre skal bruge skattekroner på at give visse brancher bedre vilkår på bekostning af andre. Hvis håndværkere skal have disse fordele burde det også gælde for vvs-arbejdere og elektrikere og mange andre. Men sådan som det er i dag er dette ikke tilfældet.

Det eneste positive jeg kan sige om håndværkerfradraget er at det er et stykke meget imponerende lobbyarbejde af diverse interesseorganisationer da håndværkerfradraget blev vedtaget på et tidspunkt hvor de offentlige investeringer i bygning af nye sygehuse, udbredelse af veje og lignende var på sit højeste. Jeg glæder mig dog til at se hvordan man vil blive ved med at retfærdiggøre særbehandling til danske håndværkere. Det eneste der på sigt kan skabe et samfundsøkonomisk overskud og øge beskæftigelsen permanent er ved at gøre det mere attraktivt at hyre en håndværker og dermed også at arbejde for håndværkerne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *