Uden den frie bevægelighed bliver vi alle fattigere – både økonomisk og kulturelt

I disse tider er der rigtigt mange borgerlige – navligt konservative og til dels nationalkonservative – der elsker at slå løs på den frie bevægelighed og især briterne har med Brexit gjort det klart at den frie bevægelighed skal begrænses. Vi kan heller ikke se os fri for denne udvikling herhjemme da der p.t stadig er opsat grænsekontrol imellem Danmark og Sverige selvom flygtningkrisen i denne omgang har toppet. Og sandheden er at uden den frie bevægelighed bliver vi både fattigere både økonomisk og kulturelt.

Med grænsekontrol bliver der mindre konkurrence i Danmark og mindre mobilitet

Hvis man kigger på udviklingen det øsesundrområdet så er det tydeligt at den nuværende ID-kontrol, som man ligesågodt kan kalde for en grænsekontrol har gjort skade på økonomien i regionen og dermed både på Danmark og Sverige. Selvom beløbet indtil videre er blevet opgjort til et par hundrede millioner kroner så fortæller det ikke den sande historie om de mulige konsekvenser da det ligeledes skaber unødig uro for udlandekse investorer. Øresunds området er et sted hvor mange virksomheder investerer men uanset om man lægger en fabrik eller en ny Ikea varelager i København eller Malmø så kalkulerer man uden tvivl med en høj mobilitet så man kan få så stor en kundegruppe som muligt og det er ID-kontrollen med til at ødelægge lige nu. Derudover skal man have for øje at denne foranstaltning har skabt væsentligt længer rejsetid imellem Danmark og Malmø og det er med til at gøre livet surt for en lang række almindelige borgere, blot fordi at vi ikke har en intelligent grænsekontrol hverken herhjemme eller på EU-niveau.

Derudover skal man huske på at den frie bevægelighed hver dag bliver brugt af forbrugere der gerne vil have de bedste varer til de billigste priser og dermed er den med til at øge konkurrenceniveauet både internt i et land og på tværs af lande. For eksempel har der længe varslet en ‘krig’ imellem danske og svenske tandlæger da danskerne var trætte af for høje priser og derfor tog flere til udlandet og fik tænderne ordnet. Det har efterfølgende skabt lavere priser herhjemme. Men hvis ikke folk kunne benytte den frie bevægelighed til nemt og hurtigt at søge derhen hvor en given vare er billigst ville den priskrig næppe være opstået. Et godt eksempel på disse klinikker ses hos ‘Tandlægerne på Frederiksberg’ der har nogle af Københavns laveste priser på tandlægebesøg og derudover har de stor fokus på at levere en bedre service blandt andet i forhold til tandlægeskræk da dette også er et konkurrenceparameter. Du kan eventuel besøge dem her.

Kulturelt bliver vi indadvendte fremfor udadvendte

Udover de økonomiske konsekvenser er det også værd at se på det hele i helikopterperspektiv for grænsekontrol er med til langsomt at lægge en dyne af dovenskab over Europa og ligesom når man ligger under dynen krøller man sig ofte sammen og det er ikke det der er brug for i disse tider hvor der er masser af problemer som skal løses i fællesskab både på unilateral og bilateralt niveau og siden Sverige er vores vigtigste handelspartner sammen med Tyskland er det afgørende at vi fortsat arbejder tæt sammen for i fællesskab at skabe øget velstand og social fremgang og det kan man ikke hvis man istedt bygger mure eller sætter grænsebomme op imellem hinanden. Der er brug for langt stører politisk mod end vi ser i dag og en større tro på at fælles løsninger er den bedste vej frem til at tackle grænseoverskridende problemstillinger som både flygtningkrisen og den økonomiske krise Europa befinder sig i, i høj grad er.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *